Zo houdt je je tuin veilig: Het belang van goede boomverzorging

Bomen zijn onmisbaar in de tuin. Ze geven jouw tuin vorm en uitstraling, bieden schaduw op warme dagen, breken de wind op gure, koude dagen, zuiveren de lucht en houden met hun wortels de bodem bij elkaar, waardoor erosie voorkomen kan worden. Bomen kunnen echter ook voor problemen zorgen als ze niet goed onderhouden worden. Slecht onderhouden bomen leveren gevaar op en kunnen allerlei vervelende situaties veroorzaken. Om dit te voorkomen is goede boomverzorging van groot belang. Door jouw bomen goed te onderhouden blijven ze gezond, worden eventuele problemen op tijd ontdekt en kan daar goed op worden ingespeeld. Wij vertellen je alles wat je moet weten over boomverzorging.

Wat is boomverzorging?

Boomverzorging omvat alle werkzaamheden die nodig zijn om een boom gezond en veilig te houden. Dat houdt in dat bomen regelmatig gecontroleerd moeten worden op boomziektes en dat ze zo nu en dan gesnoeid moeten worden. Het snoeien van bomen wordt uitgevoerd om verschillende redenen. Zo kan een boom te groot worden, kunnen er topzware takken zijn ontstaan die gevaar opleveren, kan de boom het zicht belemmeren of kan de kroon van de boom een verkeerde vorm aannemen. Door een boom regelmatig te snoeien is op stormachtige dagen de kans op schade aan de boom en/of zijn omgeving zo klein mogelijk en blijft jouw tuin veilig.

Wanneer kan je boomverzorging zelf uitvoeren?

Het verzorgen van bomen kan een behoorlijke klus vormen, die bovendien alleen kan worden uitgevoerd als je over voldoende kennis beschikt. Heb jij groene vingers en weet je het één en ander van bomen en tuinplanten? Dan kan je de kleinere bomen in jouw tuin prima zelf verzorgen. Het snoeien en onderhouden van kleine bomen levert geen gevaar op voor jou, jouw omgeving of de boom, waardoor je deze werkzaamheden gewoon zelf uit kunt voeren. Kies je ervoor om de kleine bomen in jouw tuin zelf te verzorgen en te onderhouden? Dan is het wel belangrijk dat je investeert in goede en betrouwbare gereedschappen en hulpmiddelen. Met goede gereedschappen en hulpmiddelen is de kans op schade aan de boom zo klein mogelijk en weet je zeker dat je veilig te werk gaat.

Wanneer kan je boomverzorging beter uitbesteden?

Wat betreft de grotere bomen in jouw tuin is het aan te raden om de boomverzorging uit te besteden aan een professioneel, ervaren boomverzorgingsbedrijf. Het onderhouden van grotere bomen is niet geheel zonder gevaar. Een verkeerd ingeschatte valrichting van gesnoeide takken en gebrek en de juiste machines en hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Een boomverzorgingsbedrijf beschikt over een eigen hoogwerker, is bekend met verschillende klimtechnieken en maakt gebruik van professionele gereedschappen, waardoor ze jouw grotere bomen op veilige wijze kunnen verzorgen en er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Jouw bomen zijn bij een boomverzorgingsbedrijf in goede handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *