Mooi groen is zeker niet lelijk

Om privacy in een tuin te creëren is de keuze voor een erfafscheiding niet altijd gemakkelijk, vanwege de vele mogelijkheden die er zijn. Een schutting of een muur is zeker functioneel maar mensen verschillen, dus de wensen ook. Wanneer de mogelijkheid bestaat om een levende erfafscheiding neer te zetten, is een coniferen haag een handige, mooie oplossing.

De mogelijkheden met coniferen zijn zeer groot. De coniferen kunnen in verschillende kleuren worden geleverd wat een bijzonder schouwspel kan opleveren. Een blauwe, gele of groene haag of een haag afgewisseld in kleur, is allemaal te realiseren. Een conifeer is redelijk gemakkelijk om te plaatsen en te onderhouden. En wanneer de klant een hoge erfafscheiding wil is het gewoon een kwestie van wachten, want de bomen groeien wel door, mits ze een beetje worden verzorgd.

De meeste soorten coniferen zijn wintergroen en dat is altijd mooi. De winter is een seizoen waarin alle groei zo goed als stilligt, maar een groene haag geeft dan toch mooi kleur. Conifeer betekent kegeldrager omdat de zaadjes in een kegelvrucht worden gedragen. De watercypres is een voorbeeld van een conifeersoort die in de winter zijn blad verliest. Op zich is dat jammer maar het levert wel een mooi interessant schouwspel op.

Erfafscheiding per meter

De familie van coniferen bevat honderden verschillende soorten. Voor het planten zijn er wel een aantal regels. Een conifeer is sterk en gevoelig tegelijk. Een conifeer kan een stootje verdragen wanneer hij eenmaal is aangeslagen. Water is natuurlijk voor iedereen en alles noodzakelijk, dus een conifeer kan ook zeker niet zonder. Het graven van een geul en zorgen voor een goede afwatering draagt bij aan het goed aanslaan en verder groeien van de coniferen.

De thuja-, taxus-, de leylandii-conifeer en de Californische cypres zijn de meest bekende en gebruikte conifeersoorten om een groene haag te maken. Er is zeker verschil tussen de soorten onderling want de een groeit sneller dan de ander. De klant bepaalt natuurlijk de keuze, het ligt er net aan wat de voorkeur heeft en wat de bedoeling is.

Een taxus conifeer is bijvoorbeeld een niet snelle groeier. Een trage groeier geeft minder snoeiwerk en dat kan zeker gewicht in de schaal leggen bij het maken van een keuze voor de juiste boom voor in de tuin. Een leylandii conifeer is een snelgroeiende soort. De snelgroeier heeft het voordeel dat een haag van coniferen vlug op hoogte is en snel uitzet in de breedte, maar heeft het vaker moeten snoeien als nadeel.

Kant en klaar is niet raar

De handel in bomen, planten en struiken is omvangrijk en vindt bijna overal plaats. Dankzij de huidige technologie en transportmiddelen is er veel veranderd op aarde. Grote bomen en struiken kunnen snel en gemakkelijk worden verplaatst. Kant en klare groene hagen bestaande uit coniferen, zijn tegenwoordig per meter te koop. De haagdelen zijn reeds vergroeid met elkaar en een afscheiding is op deze manier vlot gemaakt. Groen moet je zeker doen.