Schutting bouwen

Welk materiaal kies ik voor mijn schutting?

Een schutting biedt privacy, houdt dieren tegen en zorgt ervoor dat je je tuin op een decoratieve manier afsluit. Welk materiaal je kiest voor je schutting hangt af van je smaak, het budget en je precieze wensen. Wil je meer privacy in je tuin en wil je niet al teveel tijd besteden aan onderhoud? Ga dan voor een schutting van hout of beton. Leg je liever de nadruk op de decoratieve functie van een schutting? Kijk dan eens naar een trendy schutting gemaakt van natuurlijke materiaal.

Natuurlijk materiaal

Als je de schutting vooral als decoratie wilt gebruiken, overweeg dan eens natuurlijke materialen zoals bamboe of riet. Schuttingen die bestaan uit gevlochten wilgentenen vormen een fraaie afsluiting van je tuin. Dat materiaal is flexibel en je kan zelf de hoogte bepalen. Of wat dacht je van een kokosschutting? Dat is een begroeibaar tuinscherm waarbij het buitenste gedeelte is afgewerkt met kokosvezels. Het materiaal is heel geschikt als aanhechting voor klimopplanten.

Houten schutting

Ga je voor hout dan kies je voor een warme uitstraling en een stevigheid. Denk wel goed na over de houtsoort, want dat heeft nogal wat invloed op de duurzaamheid en de kwaliteit. De beste keus is hierbij onbetwist hardhout:

  • Hardhout is enorm stevig en is bestendig tegen regen, wind en sneeuw.
  • Een hardhouten schutting kan wel 30 jaar mee gaan.
  • Het materiaal is erg onderhoudsvriendelijk. Het is namelijk niet nodig om hardhout te verven of te lakken, in tegenstelling tot andere houtsoorten.

Betonnen schutting

Een betonschutting is een goede keuze wanneer je niet teveel tijd wilt besteden aan onderhoud.
Hoewel je bij beton niet direct denkt aan een warme sfeer, kan je er veel kanten mee op. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een weerbestendige coating aan te schaffen. Deze coatings zijn in allerlei kleuren en motieven verkrijgbaar, waardoor een betonschutting dus zeker niet saai hoeft te zijn.

Overige materiaal

Er zijn nog talloze mogelijkheden om je tuin te verfraaien met een schutting. Heb je al eens aan een schanskorf gedacht? Dat is een constructie van staalmatten gevuld met natuurlijke materialen. Voor als je vaak luidruchtige barbecueënde buren hebt biedt deze schutting echt een uitkomst: hij fungeert namelijk ook heel goed als geluidsscherm. Met een schanskorf creëer je bovendien de meest uiteenlopende sferen door de steenvulling die je zelf kiest.

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je tuin af te sluiten. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Houd bij je keuze voor het juiste materiaal rekening met wat precies het doel is van de tuinafscheiding, hoeveel geld je wilt besteden en hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud. Ben je er nog steeds niet helemaal uit? Bekijk dan eens welke andere mogelijkheden er zijn.

Op het gebied van bloemen en planten is Angela werkelijk een wandelende encyclopedie. Je kan h aar alles vragen over vlinderstruiken, de Toscaanse Jasmijn en het snoeien van rhododendrons.