Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker gevonden om zo groen mogelijk bezig te zijn en zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie. In sommige landen is het echter nog moeilijk om helemaal over te gaan op groene energie, omdat er al een gigantisch gasinfrastructuur is aangelegd. Voor dit soort landen is het mogelijk om in een huishouden een hybride warmtepomp aan te leggen.
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht/water warmtepomp en een hoogrendementsketel. In dit systeem leveren beide componenten de warmte aan het huis en het water. Over het algemeen zal de lucht/water warmtepomp meer energie leveren, behalve bij extreme kou in de winter of als de gevraagde hoeveelheid energie plotseling scherp toeneemt. Bij hybride warmtepompen is het dus het geval dat de meerderheid van de geleverde energie groen is.
Afhankelijk van de thuissituatie zijn er drie verschillende soorten hybride warmtepompen beschikbaar.
Een hybride warmtepomp met buitenunit onttrekt alleen warmte aan de buitenlucht en gebruikt dit om de lucht binnenshuis te verwarmen.
Een hybride warmtepomp zonder buitenunit onttrekt warmte aan de ventilatielucht binnenshuis en gebruikt dit om sanitair water en cv-water te verwarmen.
Een combinatiesysteem combineert de twee vorige systemen en onttrekt dus zowel warmte aan de buitenlucht als aan ventilatielucht. Deze warmte kan gebruikt worden voor het verwarmen van de lucht, sanitair water en cv-water.
Hybride warmtepompen zijn in tegenstelling tot de meeste andere warmtepompen goed in te zetten in huizen die niet bijzonder goed geïsoleerd zijn. Verder zijn hybride warmtepompen ook wat goedkoper dan andere warmtepompen.
Een hybride warmtepomp bevat ook een slimme thermostaat. Hierin kan je de huidige elektriciteitsprijzen en gasprijzen invoeren, zodat de thermostaat kan berekenen wat de meest goedkope manier is om energie te leveren.
Een warmtepomp bespaart dus op energie, maar hoeveel? Dat hangt af van meerdere factoren. Lucht/water warmtepompen werken beter in de zomer dan in de winter, omdat er dan meer warmte aan de lucht valt te onttrekken. Daarom zal de efficiëntie verschillen door het jaar heen, maar gemiddeld kan je uitgaan van zo’n 20% minder energiekosten per jaar.