Een veranda of overdekt terras heeft een belangrijke functie in je tuin. Het biedt bescherming tegen regen, zon en vallende bladeren. Een veranda kan vrijstaand of vrijstaand tegen de muur van het huis staan. In slechts een paar weekenden kun je een mooie en functionele veranda aanleggen waar je jarenlang plezier van zult hebben. In dit project overzicht zie je hoe je in 9 eenvoudige stappen een veranda bouwt.
Stap 1: Vergunningen aanvragen
De eerste stap bij het bouwen van een veranda van De Hoeve Buitenleven is het verkrijgen van de juiste vergunningen. Afhankelijk van de grootte en plaats van je veranda heb je mogelijk een bouwvergunning, een bestemmingsplan en een sloopvergunning nodig. Informeer bij je gemeente of provincie welke vergunningen je nodig hebt en hoe je deze kunt aanvragen.
Stap 2: De bestaande structuur voorbereiden op nieuwe vloeren
Om je bestaande structuur voor te bereiden op nieuwe vloeren, moet je eerst al het oude vloer materiaal verwijderen. Gebruik vervolgens een hogedrukreiniger om het oppervlak van de veranda te reinigen. Zodra het oppervlak schoon is, breng je een kit aan om de nieuwe vloer tegen weersinvloeden te beschermen. Breng ten slotte een isolatielaag aan op de veranda vloer voordat je een nieuwe vloerbedekking installeert.
Stap 3: Plaats dwarsbalken, dorpels en randbalken
Je moet de balken, dorpels en randbalken van je veranda installeren. Dwarsbalken zijn de horizontale steunbalken die loodrecht op de schans staan. Dorpels zijn de steunbalken die langs de onderkant van de veranda lopen. Randbalken zijn de steunbalken die langs de bovenkant van de veranda lopen.
Stap 4: Raamwerk tussen de muurbalken toevoegen
Om een raamwerk tussen de muurbalken aan te brengen, meet je eerst de afstand tussen de twee balken en zaag je een stuk timmerhout op maat. Vervolgens spijker je het stuk hout op zijn plaats met een hamer en spijkers. Zorg ervoor dat je de gaten vooraf boort om te voorkomen dat het hout gaat splijten. Voeg ten slotte naar wens extra afwerking toe.
Stap 5: Bevestig de spanten, vulplaten en dakspanten
De volgende stap is het bevestigen van de spanten, de korte balken die het dak ondersteunen. Je moet ook eventuele openingen vullen met vulplaten zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn. Hiervoor meet je eerst de afstand tussen de bovenkant van de plaat en de onderkant van de balk. Vervolgens zaag je het hout op maat en spijker je het vast. Gebruik ten slotte een waterpas om te controleren of alles recht en veilig is voordat je verder gaat.
Stap 6: Bevestig boeiboorden, beschot en daktrim
Om een veranda te bouwen, moet je de boeiboorden, beschot en daktrim vastzetten. Dit kun je doen door de planken vast te spijkeren of te schroeven. Zorg met de waterpas ervoor dat de planken recht liggen en gelijk met de afwerking. Zodra de planken op hun plaats zitten, kun je het beschot aanbrengen. Het beschot moet op zijn plaats worden gespijkerd of geschroefd, zodat deze gelijk ligt met de afwerking. Tenslotte voeg je de daktrim eraan toe.
Stap 7: Palen installeren tussen de draagbalken van het dak
Voor de bouw van je veranda moet je palen plaatsen tussen de draagbalken van het dak. Dit zorgt ervoor dat je veranda stabiel is en het gewicht van het dak kan dragen.
Stap 8: Steunbalken toevoegen
Steunbalken zijn essentieel om je veranda stabiel en robuust te houden. Zonder deze elementen kan je veranda instorten. Om steunbalken toe te voegen, meet je eerst de afstand tussen de palen. Zaag vervolgens het hout op maat en bevestig het met spijkers of schroeven aan de palen.
Stap 9: Installeren van de soffit planken over de dakfolie
Om de klus af te maken, moet je soffit planken over de dakfolie aanbrengen. Zo wordt je veranda beschermd tegen de elementen en blijft hij er op zijn best uitzien. Bovendien is het een snelle en eenvoudige manier om je huis extra te beschermen. Wanneer je de bovenstaande stappen volgt kun je zelf een veranda aanleggen. Succes!