Het ontwerp van jouw nieuwe droomtuin!

Het lekkere lenteweer is daar nu eindelijk. De bloemen en planten zijn volop in bloei. Een moment waar veel mensen denken over metamorfose van hun tuin. Maar waar begin je dan? In dit artikel leggen we uit welke soorten tuinen er zijn en de stappen die je moet ondernemen om bij jouw ideale droomtuin te komen.

Soorten tuinen

Je hebt veel soorten tuinen. Zo heb je een luxe tuin, landelijke tuin, Engelse tuin en nog veel andere stijlen. Elke tuin heeft zijn eigen stijl en zijn eigen karakteristieken. We geven per soort een korte uitleg over de tuin.

Luxe tuin

Een luxe tuin, welke we ook wel een moderne tuin noemen, kenmerkt zich door haar strakke stijlen. Een veranda, vijver met fontein of sauna in de tuin is daarin veel voorkomend, maar hoeft natuurlijk niet. Strakke looppaden met grind of tegels zijn daarbij regel en geen uitzondering.

Landelijke tuin

Een landelijke tuin typeert zich door veel groen en past goed bij de omgeving van het landschap. Een landelijke tuin begint dus aan de voor- en achterkant van de woning. Een landelijke tuin kan zowel toegepast worden op tuinen met een groot en klein oppervlakte. We moeten daarbij wel zeggen dat een landelijke tuin het best tot uiting komt op een groot oppervlakte.

Engelse tuin

Als je denkt aan een tuin wat lijkt op een klein stadspark, dan denk je aan een Engelse tuin. Het is vaak organisch van stijl en niet symmetrisch. Ook een vijver zie je vaak terug bij Engelse tuinen. Wat absoluut niet te missen is aan een Engelse tuin is de bloemenborder. Zo’n border loopt van hoog naar laag waardoor alle planten goed in het zicht zijn.

Ontwerp van je droomtuin: keuzes maken

Jij en je partner hebben veel wensen als het om je droomtuin gaat. Hiervoor hebben we een select aantal stijlen van tuinen besproken. Schrijf de wensen op die jij omtrent je tuin hebt. Houd daarbij wel rekening met oppervlakte van de tuin en dat het combineren van stijlen van tuinen met elkaar kan vloeken. Overleg met je partner wat realistisch is en wat niet.

Als je de tuin rigoureuze wil aanpakken,  is het verstandig om een specialist in te schakelen. Bijna alle tuinexperts beschikken over een 2D- of 3D ontwerper. Met deze ontwerper kunnen zij je droomtuin visualiseren. Hierdoor weet je waar je aan toe bent, en weet je dat het in orde komt!

Realisatie van je droomtuin: zelf doen of uitbesteden?

De keuze om de realisatie van je droomtuin zelf te doen of uit te besteden ligt volledig bij jezelf. Daarbij is belangrijk om in acht te nemen of je zelf de vaardigheden in huis hebt om je tuin aan te pakken. Ga daarbij na hoe groot de verandering is.

Ook het budget is een belangrijke factor bij de realisatie van je droomtuin.  Een droomtuin is een langetermijninvestering.  Stel dus genoeg budget beschikbaar. Het zou zonde zijn als jouw droomtuin niet tot uiting kan komen door gebrek aan budget.