Een tuin op je dak: is dat mogelijk?

Een tuin op je dak, dat heet groendak en dat is zeker mogelijk. Een groendak is technisch gezien geen dakbedekking, maar wordt wel vaak zo omschreven. Een groendak brengt vele voordelen met zich mee. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder.

De voordelen van groendak

Groendak heeft vele voordelen, het is daarom ook een zeer populaire soort bedekking voor op het dak.

Het eerste voordeel is dat de levensduur van je dak verlengt wordt tot wel 60 jaar, zo hoef je misschien helemaal niet meer na te denken over het renoveren van je dak. Groendak heeft ook een uitstekende isolerende waarde. In de zomer houd het je huis koel, in de winter juist warm. Het heeft ook een positief effect op het rendement van zonnepanelen – een ideaal antwoord op de stijgende gasprijzen dus.

Groendak heeft naast bovenstaande voordelen ook een goede geluidsisolatie, verhoogt de waarde van je woning en is goed voor het milieu.

Intensief groendak of extensief groendak

Er bestaan twee soorten groendak: intensief en extensief. Een extensief groendak, dit wordt ook sedumdak genoemd, bevat kleine en lichte planten die weinig onderhoud nodig hebben. Je hoeft ze niet te bemesten, water geven en snoeiwerk is niet nodig

Bij een intensief groendak is dit wel nodig. Een intensief groendak is dan ook een echt tuindak: je kan namelijk zo over het dak lopen. Hierbij worden er struiken en bloemen geplaatst bovenop het dak. Hierbij moet je het dak wel regelmatig onderhouden.

Kosten groendak aanleggen

Het aanleggen van een groendak kost tussen de €60,- en €120,- per m², afhankelijk van wat voor soort groen dak je kiest. Bij een extensief groendak, betaal je €60,- tot €65,- per m². Bij een intensief groendak €100,- tot €120,- per m².

Groendak wordt geplaatst bovenop bestaande dakbedekking, deze moet dus ook geschikt zijn. Een groen dak wordt normaal gesproken geplaatst over EPDM of pvc. Heb je dit niet? Dan moet je ook rekening houden met het plaatsen van deze dakbedekking. Dit kost gemiddeld €75,- tot €125,-. Hierbij zitten uiteraard ook de kosten van een dakdekker inbegrepen.

Een dakdekker vind je eenvoudig via het internet. Zoek bijvoorbeeld op ‘dakdekker Noord-Holland’, je vindt dan overzichten en bedrijfsgidsen van dakdekkers in je regio.