De Nederlandse overheid moedigt particulieren aan om over te stappen op een duurzame levenswijze. Dit doet de Nederlandse overheid bijvoorbeeld door het subsidiëren van bepaalde voorwerpen die het ons mogelijk maakt om duurzamer te leven, bijvoorbeeld zonnepanelen.
Zonnepanelen kosten namelijk best veel geld, wat een van de redenen is dat niet iedereen er zomaar voor kan kiezen om zonnepanelen aan te laten leggen. Wat kosten zonnepanelen dan? Voor een volledige installatie betaal je al snel tegen de vijfduizend euro aan. Dit bedrag is binnen een paar jaar terug te verdienen in de vorm van opgewekte energie, maar voor een hoop mensen is vijfduizend euro simpelweg te veel om in één keer uit te geven. Dit is de reden dan ook dat de Nederlandse overheid de aankoop van zonnepanelen subsidieert.
Sterker nog, er zijn meerdere vormen van subsidie zonnepanelen. Als huiseigenaar krijg je met een bijzonder gunstige rente een lening voor het kopen van zonnepanelen. Zo kan je altijd het geld bij elkaar krijgen om zonnepanelen te kopen en hoef je maar weinig schuld af te lossen.
Verder mag je na aankoop van de zonnepanelen 21% van de btw terugvragen. Dit komt er eigenlijk op neer dat al je zonnepanelen bijna een kwart goedkoper uitkomen dan dat ze lijken.
Naast de overheid bieden ook een hoop gemeenten voordelen voor mensen die zonnepanelen aan willen leggen. Ook de gemeenten doen dit vooral in de vorm van gunstige rentes voor leningen. Sommige gemeenten bieden ook eenmalige bedragen aan voor het aanschaffen van zonnepanelen, maar dit hangt volledig af van je gemeente.
Naast particulieren krijgen ook bedrijven kortingen op het plaatsen van zonnepanelen. Bedrijven genieten van een milieu-investeringsaftrek, kleinschaligheidsaftrek, willekeurige afschrijving milieu-investeringen en verhoging van de energie-investeringsaftrek. Sportverenigingen profiteren al helemaal. Zij krijgen 30% van het bedrag terug.
Kortom, het kopen van zonnepanelen hoeft helemaal niet zo duur uit te pakken als je misschien had gedacht. Zonnepanelen zijn een goede manier om je eigen huishouden of je bedrijf een stuk duurzamer te maken.