Dingen om te weten over rieten daken

Rieten daken schijnen steeds populairder te worden de laatste tijd. Sommigen willen een rieten dakbedekking uit nostalgie, anderen willen een rieten dak om het milieu een handje te helpen en weer anderen willen een rieten dak simpelweg omdat ze het mooi vinden. Wat de reden ook is, de vraag naar rieten daken stijgt en misschien ben jij ook wel een van degenen die een rieten dak wilt. In dat geval is het handig om je eerst even in te lezen over rieten daken.

Er zijn twee soorten constructies, waarvan er nu eigenlijk nog maar één wordt gebruikt. De traditionele constructie is de constructie zoals die honderden jaren geleden ook nog werd toegepast. De constructie houdt in dat je rieten bevestigt aan houten latten en die dan op je dak legt. Dit heeft als gevolg dat het riet eigenlijk niet isoleert en er dus veel zuurstof circuleert, wat dan weer als gevolg heeft dat er veel brandgevaar is. Deze methode is sinds het bedenken ervan eigenlijk niet verder ontwikkeld, wat het gebrek ervan in het huidige straatbeeld verklaard. De andere constructie is het schroefdak, ook wel een rieten kap. Hierbij wordt het riet bevestigd op een dichte ondergrond, die wordt geplaatst op het dak. Dit zorgt ervoor dat het huis goed geïsoleerd is en zorgt er ook voor dat het brandgevaar sterk verminderd is. Dit is dan ook de methode die vandaag de dag uitsluitend wordt toegepast. 

De levensduur van een rieten dak bedraagt zo’n dertig tot veertig jaar, afhankelijk van enkele factoren. De kwaliteit van het riet, de omgeving, de helling van het dak en het vakmanschap van de rietdekker.

De kwaliteit van het riet spreekt voor zich. De omgeving van het dak heeft te maken met eventuele schaduw, die ervoor zorgt dat vocht op het dak langzaam opdroogt of bomen die water druppelen op het dak. De helling van het dak heeft te maken met het water dat van het dak af kan stromen. Als de helling niet stijl genoeg is, blijft het water te lang liggen op het dak, waardoor het riet kan gaan rotten. Ten slotte speelt het vakmanschap ook een vrij duidelijke rol, als het riet niet kundig is gelegd, lijdt de kwaliteit daaronder.