Buxus snoeien

De buxus is een mooie groenblijvende tuinplant. Als je hem ook nog eens goed snoeit dan blijft het een dichte groene struik. Een struik dat er vol uitziet, maar ook nog eens goed dienst doet als toevluchtsoord voor vele vogels. Maar hoe en wanneer moet je de buxus snoeien? En met welk materiaal?

Snoeischaar
Hoewel het erg makkelijk en snel lijkt om een elektrische heggenschaar te gebruiken voor je snoei werkzaamheden in de tuin is dit toch af te raden. Gebruik liever een hele goede en scherpe snoeischaar, eentje die je na elke snoeibeurt goed reinigt en opbergt. Vooral dat laatste is erg belangrijk als je ziektes in je planten wilt voorkomen. Met een snoeischaar kun je erg secuur te werk gaan waardoor je buxus niet onnodig beschadigd raakt.

Vier keer snoeien
Voor het beste resultaat moet je de buxus vier keer per jaar snoeien. De eerste keer in doe je eind mei en de laatste keer begin september. Daartussenin snoei je de buxus dus nog twee keer. Dit geeft het mooiste resultaat en je zult verzekerd zijn van een volle plant met voldoende groene takjes.

Geen zon
Wanneer je de buxus snoeit moet je opletten dat er die dag geen zon schijnt. Want juist door het snoeien en beschadigen van de plant kan de buxus verbranden. En dat laatste wil je voorkomen. Je snoeit immers zodat je een mooie plant krijgt en geen verdorde of dode buxus.

Mooie strakke haag
De buxus kan makkelijk in een mooie strakke haag gesnoeid worden, mits je maar op de juiste manier begint. En dat is van onderen naar boven werken. Dus eerst de zijkanten van de haag en daarna pas de bovenkant. Eventueel kun je ook eerst een touwtje spannen zodat je zeker weet dat je recht snoeit.

Vorm snoeien
De buxus is een erg leuke plant om in vormen te snoeien. Bolvormige planten kun je zo kopen in het tuincentrum, maar ze bolvormig houden is een kunst op zich. Dat wil zeggen dat je bij elk takje de keuze moet maken of deze al dan niet gesnoeid moet worden. Voor veel mensen is in vorm snoeien een stress karweitje, terwijl het voor anderen juist erg ontspannend werkt. Het is precisie werk met een mooi resultaat. Het beste begin je aan de bovenkant met snoeien en werk je zo langzaam naar onderen toe. Kijk geregeld van een afstandje of je buxus nog een mooie bolle vorm heeft.

Voeden
Na het snoeien doe je er goed aan de plant even te voeden. Hierdoor krijgt de plant energie en zal zich gaan focussen op het maken van nieuwe blaadjes, het herstellen van de snoei wonden en natuurlijk groeien. Gebruik hiervoor koemest of speciale buxus mest dat je bij de tuincentra kunt kopen.